Hedebølge, kokosvand & indvendig lykke

Danmark er ramt af hedebølge i disse dage – og det sætter indsatsen mod dehydrering på dagsordenen. I følge ayurvedaen er iskoldt vand ikke at foretrække – ikke engang under en hedebølge. Men det er kokosvand – med måde.

Under en ekstrem varmebølge kan du godt indtage køligere drikke end under kropstemperatur. Og som hovedregel – jo mere pitta, des køligere drikke. Men kolde drikke nedsætter den indre agni – som er fordøjelsens allervigtigste faktor. Agni er den indre ild, der omsætter al føde til energi.

Hvis man virkelig vil gøre noget godt for fordøjelsen og alle celler i kroppen, så viser flere års forskning, at kokosvand er godt for noget, men ikke alt.

Og det er min opfordring, at du altså skal passe på her – der er en massiv markedsføring i ‘superfoods’ og en enorm industri i at sælge produkter ‘som sunde og helbredende’. Og det stemmer ikke altid overens med de forskningsresultater, der publiceres. Så som alt muligt andet opfordrer jeg til at bruge sin sunde fornuft.

For eksempel er der meget kokosvand, der er tilsat sukker. Det siger sig selv, at det ikke har nogen sund effekt overhovedet. Så når du køber kokosvand, så find en god, økologisk producent, hvor kokosvandet blot har sin egen naturlige søde aroma.

Personligt tror jeg nok, at kokosvand er lidt ‘oversolgt’ i Vesten, så jeg læner mig her op af den seneste forskning og de ayurvediske traditioner, der beror på årtusinder af indsigt:
– beroligende for fordøjelsen
– antibakterielt
– hydrering af celler
– tilføre vigtige vitaminer til cellerne
– nedsætter sukker og kolesterol i blodbanen
– modvirker aldringstegn
– opretholder en sund elektrolytbalance
– antioxiderende

Kinetin er et stof, man har fundet i forskellige plantedele – og selvom kinetins funktion stadig er under lup, så viser forskning, at kinetin kan modvirke aldring i planter og har måske også en virkning på bladenes udvikling. Studier i banabfluer – men også med humane celler – viser, at kinetin har en anti-aging effekt – givetvis ved at reagere på hudens evne til at regenerere efter den har været udsat for sollys. (1) Men studierne er altså stadig usikre – så der er ingen grund til at begynde at bade i kokosvand 🙂

Kokosvand har et højt indhold af uorganiske ioner. Det betyder i praksis, at kokosvand kan genetablere kroppens elektrolytbalance (salte, som er specielt udfordret når vejret er varmt, fordi salte udskilles gennem huden ved øget svedproduktion). Det drejer sig om specielt
natrium, kalium, magnesium og calcium. Det er på den måde, kokosvand hydrerer kroppen indefra. Effekten er faktisk så betragtelig, at kokosvand er særdeles brugbart i akutte situtationer, hvor kroppen er decideret dehydreret. (2)

Vitaminer er nødvendige for at opretholde en sund fysiologi. Generelt handler det bare om at indtage en alsidig og sund kost for at være dækket ind, og vi ved alle nu, at særligt grøntsager og frugt har vitaminer i så rigt omfang, at de reducerer risikoen for hjerte- karsygdomme, kræft og en lang række andre sygdomme. Og kokosvand har også et højt indhold af vitaminer. I min optik er det dog noget salgsvås at sælge kokosvand på et ‘specielt højt indhold af vitaminer’ – for det kan aldrig erstatte en sund kost alligevel. Men når det er sagt, så er det korrekt, at kokosvand indeholder en høj andel af specielt de vandopløselige B-vitaminer (B1, B2, B3, B5, B6, B7 and B9).

I ayurvedaen har kokosvand været benyttet i mere end 4000 år. Udover alle de fordele som også den vestlige forskning nu finder, så yder ayurvedaen kokosvandet endnu mere respekt. Kokosvand benævnes som kølende (sheetala) på pitta (ildelementet), det beskytter hjerte- og karsystemet (hridaya), og det stimulerer fordøjelsen (deepana).  

I ayurvedaen bruges kokosvand blandt andet for huden. Og fordi kokosvand hydrerer alle celler indefra – så har det selvfølgelig også indflydelse på hudceller og dermed hudens udseende.

Ayurvedaen påpeger også, at når kokosvand har en gavnlig effekt på fordøjelsen – at vandet indeholder bioaktive stoffer, som øger metabolisme og fordøjelse, ja så har det også en gavnlig effekt for et mindre vægttab. Det er den vidunderlige sammenhæng i ayurvedaens holistiske sundhedssyn – men det fordrer naturligvis, at vi også i vesten kun indtager god, sund, velproduceret kokosvand uden tilsætningsstoffer – heller ikke sukker.

Når alt det er sagt – og hvis du spørger mig – så smager kokosvand ganske enkelt himmelsk! Specielt når det er rigtigt varmt og pittasæsonen er over os (sommermånederne fra maj-september).

Drik nu også rigeligt med ganske almindeligt vand 🙂

Kilder:
1. Molecules, doi: 10.3390/molecules14125144
2. Am. J. Emerg. Med. 2000, doi: 10.1053/ajem.2001.24477
3. Maharishi Ayurveda, https://maharishiayurvedaindia.com/blogs/ayurveda-knowledge-center/benefits-of-coconut-water