Yoga mod smerter


Kan yoga og meditation hjælpe mod smerter?

En af mine absolutte yndlingsbutikker i København, Dhadra Foodstore på Nørrebro, er altid et tankevækkende besøg værd. Jeg handler der jævnligt og under sidste besøg fik jeg som sædvanlig en god, dyb snak med indehaveren.

Den dag talte vi om stress. Lige inden jeg gik, citerede han Patanjali ‘Så længe, der er krusninger på havoverfladen, kan du ikke fornemme havets dybde. Først når du får ro på overfladen, er du i stand til at se igennem – og finde dybden, dér hvor du er’.

Hmm…….smiley

Nye forskningsundersøgelser viser, at smerte og stress kan være stærkt forbundede. Og når kroppen aldrig får ro – og krusningerne på overfladen bare bliver ved og ved – kan man være i overhængende fare for at udvikle kroniske smerter. Bare i Danmark siges hver femte person at have kroniske smerter. Og forskerne mener, at problemet vokser i takt med, at vores daglige stressniveau stiger.

Forskning fra Baltimore, US undersøger i øjeblikket behandlingsmetoder mod smerter uden brug af medicin. Herunder meditation og mindfulness – mod blandt andet migræne. Selvom der stadig er mange usikkerhed omkring kroniske smerter, forklarer en af forskerne: ‘Når man har kronisk ondt, har man en tendens til katastrofetænkning. Man kan ikke lade være med at fokusere på smerten, og man har en tendens til at tro, at den bliver værre og værre. I kognitiv terapi lærer patienterne at styre tankerne væk fra smerten’.

Og der skal ske en ændring af tankemønstre. Lige nu er forskernes teori nemlig, at kroniske smerter opstår, fordi nervesystemet af en eller anden grund ikke vender tilbage til normal tilstand, efter at en skade ellers er helet. Måske fordi hjernen bliver ved med at tro, at det gør ondt, fordi nervesystemet er gået i baglås – med en kontinuerlig stresstilstand til følge.

Læs også om smertebehandling og Paciniceller her på bloggen:http://blog.harmonyhouse.dk/#post10

Læs hele den spændende artikel fra ‘videnskab.dk’:
https://videnskab.dk/krop-sundhed/global-epidemi-af-kronisk-smerte-skal-bekaempes-uden-medicin?utm_source=vores+nyhedsbrev&utm_campaign=af16571ef2-EMAIL_CAMPAIGN_2017_10_30&utm_medium=email&utm_term=0_d2f5c83eb4-af16571ef2-207951829

Yderligere læsning i ‘Ugeskrift for Læger’:
http://ugeskriftet.dk/files/scientific_article_files/2017-05/V69181_0.pdf