Hov – det er interessant!

Se lige her – stimulering af vagus nerven vækker et menneske efter at have været i koma i 15 år!

http://politiken.dk/viden/art6129764/Str%C3%B8m-v%C3%A6kker-bevidstheden-hos-hjerneskadet-patient-efter-15-%C3%A5r

Jeg har lige læst artiklen i Politiken – og hvad jeg finder specielt interessant er, at undersøgelsen indikerer, at stimulering af vagus nerven kan have en antidepressiv effekt – og det er derfor, at patienten er vågnet til et højere bevidsthedsniveau.

I yoga arbejder vi bevidst med vagusnerven. Og det er tankevækkende, at yogaens snart 5000 år gamle historie har udviklet asanas og sekvenser, som også har stimuleret netop vagus nerven – hjernens 10. nerve og måske den vigtigste i opretholdelse af liv. Den har indflydelse på alle de vitale dele i kroppen, hjerterytme, åndedrætsfrekvens, organers funktionsniveau og ikke mindst tarmens spændende indvirkning på sundhed og sygdom (læs mere om tarmbakteriernes indflydelse på sundhed ‘En rigtig god mavefornemmelse‘ i denne blog). Men den har bestemt også indflydelse på psyken.

Vagus nerven er kendt for at stimulere det parasympatiske nervesystem – det nerveberoligende system, hvor adrenalin- og kortisolniveauet nedsættes i kroppen. Det bevirker, at vagus nerven aktivt – bla. via yoga – kan stimuleres, – så stress, angst og andre tilhørende følelser/tilstande kan harmoniseres og bedres væsentligt. Og ja, nogle gange ligefrem kalde livet tilbage til krop og sind.