Yoga og vagusnerven – igen igen

De fleste undersøgelser om yogaens fysiske og psykiske effekt er som oftest relateret til meditation. Men to forskere fra University of England har offentliggjort en undersøgelse, der alene beror på yogastillingernes effekt – yogaasanas.

Og ganske kort fortalt lander det hele i stimulering af vagusnerven. Den 10. hovednerve, som så ofte forbindes med yoga. Den stimulerer vejrtrækning, hjertefrekvens, det parasympatiske nervesystem (det nerveberoligende system) – og med sine lange nervetråde stimulerer nerven også samtlige organer.

Asanas i sig selv giver øget balance, selvkontrol og en fornemmelse af en bedre kropskontakt og selvforståelse.

Det i sig selv giver styrke og bedre humør. Men ligeså vigtigt viser undersøgelsen, at yoga – gennem vagusnerven – også kan regulere vores omsorgs-gen og sociale adfærd. Når vagusnerven stimulerer det parasympatiske nervesystem, får vi en større følelse af ro, velvære og afslapning – og bliver mere sikre socialt.

Undersøgelsen fra England viser yogaens positive virkning på ikke mindre end følgende områder:
– kronisk smerte
– astma
– diabetes
– visse former for kræft
– hjerte- karsystemet
– depression
– angst
– OCD
– posttraumatisk stresssymptomer
– skizofreni

Og kun ganske få yogaasanas dagligt har en stor effekt.

Læs mere om forskernes undersøgelse fra 2017 via videnskab.dk: https://videnskab.dk/krop-sundhed/forskere-forklarer-derfor-bliver-vi-lykkelige-af-yoga

Hold øje med specielle yogaforløb hos Yogajala med fokus på vagusnerven. Næste forløb fokuserer på stress ‘The only constant is change’ i april/maj 2018. Læs mere på http://harmonyhouse.dk/event.html