Mikrobiomet skabes ved fødslen

Første gang jeg hørte om det, var fra en dygtig alternativ behandler. Og det er over 15 år siden. Under et foredrag om mineraler og vitaminer og hvordan disse kan styrke immunsystemet, nævnte han i en sidebemærkning, at vores immunsystem grundlægges ved fødslen via mælkesyrebakterier og afføring.

Dengang slog jeg det lidt hen som meget ‘alternativt’, men der var alligevel noget ved hans forklaring, jeg ikke kunne slippe.

At barnet under fødslen skal den lange, smalle vej gennem fødselskanalen er vist noget, der har undret de fleste fødende kvinder gennem tiderne. Men at barnet skal igennem så snæver en kanal gør, at barnet ikke kan undgå at få en masse af moderens mælkesyrebakterier fra skeden ind via mund og svælg på sin vej ud i livet. Også afføring er under fødslen en gevinst at indtage for barnet – i hvert fald på sigt.

Det er nemlig disse bakterier fra moderen, der starter barnets tarmbakterieflora – mikrobiomet. Og det er helt afgørende for, at barnet i det første leveår udvikler et stærkt immunsystem ud fra disse sunde tarmbakterier.

Den alternative behandler påpegede også dengang, at hvis man vil sikre, at dette mikrobiom bliver kickstartet ved fødslen hos også børn, der fødes via kejsersnit – og altså ikke sluger disse bakterier af sig selv – ja, så bør fødselspersonalet eller pårørende hjælpe til og give barnet noget af det i munden, så processen kan starte på behørig vis.

Måske var det dén tanke, jeg ikke kunne slippe? At det første måltid man får i livet er spækket med bakterier og lort? Og hvis man ikke selv kan tage for sig af retterne, så skal det tvinges i en?

Fortsætter følger….